KRAKERSY DOMOWE
- 250 g mąki pszennej
- 10 g drożdży
- 170 ml ciepłej wody
- 3 łyżeczki cukru (15g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki drobno posiekanego rozmarynu/ maku lub sezamu
- ½ łyżeczki soli
Dodatki:
sól, oliwa,
do wyboru: rozmaryn, mak, sezam
Sposób przygotowania:
Odmierzamy sobie potrzebną ilość ciepłej wody, wsypujemy do niej cukier i drożdże, mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy drożdże do zapienienia –przed dodaniem płynu do mąki drożdże powinny już mocno pracować.
W misie miksera mieszamy mąkę z solą i drobniutko posiekanymi listkami rozmarynu/ maku/ sezamu. Wlewamy zapienione drożdże, dodajemy 2 łyżki oliwy i łączymy składniki ciasta. Całość wyrabiamy około 8 minut, do czasu aż drożdżowe ciasto będzie elastyczne i miękkie.
Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy z powrotem do miski i przykrywamy wilgotną lnianą ściereczką. Zostawiamy w cieple do podwojenia objętości.
Piekarnik rozgrzewamy do 170°C.
Szykujemy stolnicę szczodrze wysypaną mąką (2-3 łyżki) i ponownie zagniatamy ciasto.
Zagniecione ciasto posypujemy lekko mąką, przykrywamy folią spożywczą. Odrywamy sobie kawałki ciasta wielkości orzecha laskowego. Kawałki ciasta rozwałkowujemy dosłownie na grubość papieru – najcieniej jak tylko potraficie. Podczas wałkowania krakersy podsypujemy mąką – nie mogą się przykleić ani do wałka, ani do stolnicy.
Wywałkowane krakersy rozkładamy na papierze do pieczenia, smarujemy pędzelkiem oliwą z oliwek i posypujemy odrobiną soli morskiej. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do zezłocenia przez 10-12 minut. W tym czasie wałkujemy kolejne krakersy. Po wyjęciu studzimy gotowe krakersy na kratce i tak samo pieczemy kolejne partie.
inspiracja: https://www.karointhekitchen.com/
CIASTECZKA PRZEKŁADANE MARMOLADĄ
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki razowej (jeśli nie masz mąki razowej weź 500 g mąki pszennej)
- 180 g cukru pudru
- 200 g masła
- 2 jajka
- zapach waniliowy
- marmolada różana
Mąkę przesiać, w środek dodać posiekane nożem masło i rozdrobnić palcami mieszając z mąką. Dodać cukier, jajka i zapach. Wyrobić gładkie i jednolite ciasto. Uformować kulę i schłodzić przynajmniej 1 h w lodówce. Po schłodzeniu, podzielić ciasto na części i wałkować, a następnie wycinać ciastka przy pomocy foremek.
Piekarnik nagrzać do temperatury około 190 stopni C. Blachę posmarować tłuszczem i ułożyć na niej ciasteczka. Piec około 15 minut, ale lepiej sprawdzać co jakiś czas aby się zbytnio nie przypiekły.
Po ostudzeniu smarować ciasteczka marmoladą, przykrywając drugim ciastkiem oprószonym cukrem pudrem.
inspiracja: (www.jakpomasle.pl)
CIASTKA NA PATYCZKACH DLA BABCI LUB DZIADKA
(źródło:https://porady.interia.pl/desery/news-jak-zrobic-ciastka-na-patyku)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
225g masła
1/2 łyżeczki soli
3 łyżeczki cukru
woda
Nadzienie opcjonalnie:
marmolada, orzechy w czekoladzie
cukier
Dodatkowo:
patyczki szaszłykowe
wstążeczki
SPOSÓB WYKONANIA
- 1. Z masła, mąki, soli i cukru zagnieść kruche ciasto. Pod koniec dodawać po łyżce wody, by uzyskać dość plastyczną konsystencję. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę.
- 2. Przygotować
blachę. Wyjąć część ciasta z lodówki. Rozwałkować, wycinać serduszka lub inny wzór, posmarować roztrzepanym jajkiem.
Na każde ciasteczko położyć patyczek szaszłykowy, następnie nadzienie lub orzeszek, przykryć kolejnym ciasteczkiem (uważając, by dobrze zlepić brzegi). Ciastka można ozdobić używając widelca.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut (aż ciasteczka się zarumienią). - 3. Do patyczków warto przywiązać wstążeczki.
DROŻDŻOWE RENIFERKI
Składniki:
- 500g mąki
30g świeżych drożdży
2 jajka
70g cukru
250 ml letniego mleka
80g masła
szczypta soli
Składniki do dekoracji:
1 opakowane małych precelków na rogi
1 opakowanie białych groszków na oczy
żurawina
troszkę gorzkiej czekolady
lukier królewski
Sposób wykonania:
Przepis pochodzi ze strony: https://www.przyslijprzepis.pl/
------------------------------------
PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE
Składniki:
- 40g masła
- 200g prawdziwego miodu
- 300g mąki orkiszowej lub pszennej
- 2 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
1. Masło połączyć z miodem, dodać mąkę, jajko, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i 1 łyżeczkę przyprawy do piernika, wymieszać. Ciasto przełożyć do miski lub zawinąć w folię i włożyć na 15 minut do zamrażarki. Włączyć piekarnik, rozgrzać go do 170°C.
3. Po 15 minutach ciasto stwardnieje na tyle, że da się je wałkować. Na pewno trzeba je podsypywać zarówno z wierzchu jak i od spodu i naprawdę się spieszyć z wycinaniem kształtów, bo z minuty na minutę staje się miększe. Wycięte kształty przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia..
4. Piec 10-12 minut w 170°C.
5. Po ostygnięciu można je polukrować.
Przepis pochodzi ze strony: https://thermomania.com.pl/
-----------------------------------------
MISIOWE BUŁECZKI Z PEŁNYMI BRZUSZKAMI
Składniki na 20 misiów:
- 3,5 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml, użyłam mąki tortowej)
- 75 g roztopionego i ostudzonego masła
- 1 szklanka mleka
- 5 łyżek cukru
- 2 jajka
- 42 g świeżych drożdży
- mleko do smarowania po wierzchu
- kilka rodzynków lub żurawina
- 20 kostek czekolady
- Sposób wykonania:
Bułeczki piec w temp. 180 stopni przez 15 minut.
Przepis pochodzi ze strony: bajkorada, zdjęcie ze strony: maniapieczenia
CIASTECZKA MAŚLANE
BUŁECZKI DYNIOWE
Składniki:
180 g puree z dyni hokkaido | |
450 g mąki pszennej | |
180 ml mleka | |
1 jajko | |
40 g roztopionego masła | |
50 g cukru | |
1/3 łyżeczki soli | |
25g drożdży w | |
migdały do ozdobienia bułek oraz cienki sznurek |
CIASTO JOGURTOWE Z JABŁKAMI
Składniki:
2 duże jabłka
3 jajka
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 łyżka cukru z wanilią
80 g rozpuszczonego masła
1 szklanka naturalnego jogurtu
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder z odrobina cynamonu do posypania ciasta
Sposób wykonania:
1. Do miski wrzucić jajka i rozetrzeć je z cukrami na puszystą masę. Do utartych jajek dodać kolejno: szczyptę soli, jogurt i rozpuszczone masło. Całość dobrze wymieszać.
2. Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ponownie dobrze wymieszać, do połączenia składników. Dno formy, o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto.
3. Jabłka umyć, przekroić na pół i wyciąć z nich gniazda nasienne. Następnie każdą połówkę pokroić w plasterki. Plasterki jabłek ułożyć na wierzchu ciasta, tworząc z nich jabłkową różyczkę. Jabłka delikatnie wcisnąć w ciasto, ale nie do samego dna.
4. Piec w temperaturze 180 stopni, około godziny. Gotowe ciasto wyjąć z formy, wystudzić na kratce i schłodzone posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu.
Przepis pochodzi ze strony: smaker.pl
---------------------------------
GRUSZKI W KOSZULKACH
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 4 -5 niedużych gruszek
- rodzynki
- 1 jajko
- 4-5 łyżeczek cukrru
SZARLOTKA SYPANA
- 1 szklanka mąki pszennej.
- 1 szklanka cukru.
- 1 szklanka kaszy manny.
- 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia.
- 1,5 kg kwaśnych jabłek.
- 1 łyżeczka cynamonu.
- 170 g zimnego masła
Składniki na ciasto drożdżowe:
600 g mąki pszennej
21 g suchych drożdży ( lub 42 g świeżych)
20 g miodu
10 g cukru
2 jajka
250 g mleka
7 g soli
75 g miękkiego masła
Składniki na kruszonkę:
100 g mąki krupczatki
30 g cukru pudru
50 g miękkiego masła
Dodatkowo:
jagody lub inne owoce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz