Kuchnia pełna cudów - przepisy

KRAKERSY DOMOWE


  • 250 g mąki pszennej 
  • 10 g drożdży 
  • 170 ml ciepłej wody
  • 3 łyżeczki cukru (15g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki drobno posiekanego rozmarynu/ maku lub sezamu
  • ½ łyżeczki soli

Dodatki:

sól, oliwa, 

do wyboru: rozmaryn, mak, sezam

Sposób przygotowania:

Odmierzamy sobie potrzebną ilość ciepłej wody, wsypujemy do niej cukier i drożdże, mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy drożdże do zapienienia –przed dodaniem płynu do mąki drożdże powinny już mocno pracować.

 

W misie miksera mieszamy mąkę z solą i drobniutko posiekanymi listkami rozmarynu/ maku/ sezamu. Wlewamy zapienione drożdże, dodajemy 2 łyżki oliwy i łączymy składniki ciasta. Całość wyrabiamy około 8 minut, do czasu aż drożdżowe ciasto będzie elastyczne i miękkie. 

Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy z powrotem do miski i przykrywamy wilgotną lnianą ściereczką. Zostawiamy w cieple do podwojenia objętości.

 Piekarnik  rozgrzewamy do 170°C.
Szykujemy stolnicę szczodrze wysypaną mąką (2-3 łyżki) i ponownie zagniatamy ciasto.

 

Zagniecione ciasto posypujemy lekko mąką, przykrywamy folią spożywczą. Odrywamy sobie kawałki ciasta wielkości orzecha laskowego. Kawałki ciasta rozwałkowujemy dosłownie na grubość papieru – najcieniej jak tylko potraficie. Podczas wałkowania krakersy podsypujemy mąką – nie mogą się przykleić ani do wałka, ani do stolnicy.

Wywałkowane krakersy rozkładamy na papierze do pieczenia, smarujemy pędzelkiem  oliwą z oliwek i posypujemy odrobiną soli morskiej. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do zezłocenia przez 10-12 minut. W tym czasie wałkujemy kolejne krakersy. Po wyjęciu studzimy gotowe krakersy na kratce i tak samo pieczemy kolejne partie.

inspiracja: https://www.karointhekitchen.com/

CIASTECZKA PRZEKŁADANE MARMOLADĄ






Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki razowej (jeśli nie masz mąki razowej weź 500 g mąki pszennej)
  • 180 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • zapach waniliowy
  • marmolada różana

Mąkę przesiać, w środek dodać posiekane nożem masło i rozdrobnić palcami mieszając z mąką. Dodać cukier, jajka i zapach. Wyrobić gładkie i jednolite ciasto. Uformować kulę i schłodzić przynajmniej 1 h w lodówce.   Po schłodzeniu, podzielić ciasto na części i wałkować, a następnie wycinać ciastka przy pomocy foremek.

Piekarnik nagrzać do temperatury około 190 stopni C. Blachę posmarować tłuszczem i ułożyć na niej ciasteczka. Piec około 15 minut, ale lepiej sprawdzać co jakiś czas aby się zbytnio nie przypiekły. 

Po ostudzeniu smarować ciasteczka marmoladą, przykrywając drugim ciastkiem oprószonym cukrem pudrem. 

inspiracja: (www.jakpomasle.pl)

CIASTKA NA PATYCZKACH DLA BABCI LUB DZIADKA





(źródło:
https://porady.interia.pl/desery/news-jak-zrobic-ciastka-na-patyku)


Składniki:


  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    225g masła
    1/2 łyżeczki soli
    3 łyżeczki cukru
    woda

    Nadzienie opcjonalnie:
    marmolada, orzechy w czekoladzie
    cukier

    Dodatkowo:
    patyczki szaszłykowe
     wstążeczki

SPOSÓB WYKONANIA

  • 1. Z masła, mąki, soli i cukru zagnieść kruche ciasto. Pod koniec dodawać po łyżce wody, by uzyskać dość plastyczną konsystencję. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę.
  • 2. Przygotować blachę. Wyjąć część ciasta z lodówki. Rozwałkować, wycinać serduszka lub inny wzór, posmarować roztrzepanym jajkiem.
    Na każde ciasteczko położyć patyczek szaszłykowy,  następnie nadzienie lub orzeszek, przykryć kolejnym ciasteczkiem (uważając, by dobrze zlepić brzegi). Ciastka można ozdobić używając widelca.
    Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut (aż ciasteczka się zarumienią).
  • 3. Do patyczków warto przywiązać wstążeczki.



DROŻDŻOWE RENIFERKI




Składniki:

  • 500g mąki
    30g świeżych drożdży
    2 jajka
    70g cukru
    250 ml letniego mleka
    80g masła
    szczypta soli

    Składniki do dekoracji:
    1 opakowane małych precelków na rogi
    1 opakowanie białych groszków na oczy
    żurawina
    troszkę gorzkiej czekolady
    lukier królewski

Sposób wykonania:

  •  Do miski wlać letnie mleko. Dodać pokruszone drożdże, jedną łyżeczkę cukru i tyle mąki, 
  • żeby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany (ok. 100g). 
  • Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut. 
  • Dodać resztę mąki, cukru, sól,1 jajko i 1 białko oraz rozpuszczone i ostudzone masło.
  • Wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

  • 2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na ok. 1/2cm. Foremką w kształcie serduszka wycinać serca.
  • 3. Każde posmarować pozostałym żółtkiem zmieszanym z 1-2 łyżkami mleka i przykleić precelki 
  • i noski z żurawiny.
    Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w 180*C ok. 10 minut. Wystudzić.
  • 4. Za pomocą lukru przykleić  oczy. Z rozpuszczonej czekolady zrobić na groszkach czarne kropeczki.


Przepis pochodzi ze strony: https://www.przyslijprzepis.pl/

------------------------------------

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE


Składniki:

  • 40g masła
  • 200g prawdziwego miodu 
  • 300g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 2 jajko 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 

1. Masło połączyć z miodem, dodać mąkę, jajko,  1 łyżeczkę sody oczyszczonej i 1 łyżeczkę przyprawy do piernika, wymieszać. Ciasto przełożyć do miski lub zawinąć w folię  i włożyć na 15 minut do zamrażarki. Włączyć piekarnik, rozgrzać go do 170°C.

3. Po 15 minutach ciasto stwardnieje na tyle, że da się je wałkować. Na pewno trzeba je podsypywać zarówno z wierzchu jak i od spodu i naprawdę się spieszyć z wycinaniem kształtów, bo z minuty na minutę staje się miększe. Wycięte kształty przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia..

4. Piec 10-12 minut w 170°C.

5. Po ostygnięciu można je polukrować.

Przepis pochodzi ze strony: https://thermomania.com.pl/

-----------------------------------------

MISIOWE BUŁECZKI Z PEŁNYMI BRZUSZKAMI

Bitmoji Image

Składniki na 20 misiów:


  • 3,5 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml, użyłam mąki tortowej)
  • 75 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 szklanka mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 42 g świeżych drożdży
  • mleko do smarowania po wierzchu
  • kilka rodzynków lub żurawina
  • 20 kostek czekolady

  • Sposób wykonania:
          Drożdże wymieszać z połową szklanki ciepłego mleka i 2 łyżkami cukru. Odczekać chwilę, aż zaczną pracować. Następnie połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto (nie powinno się kleić, jeżeli zachodzi taka potrzeba to dodać niewielką ilość mąki). Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Wyrośnięte przełożyć na blat oprószony mąką.
         Podzielić na równe porcje (ja podzieliłam na 20). Z każdej porcji uformować najpierw największa kulkę - nadziać ją kostką czekolady, a następnie dokleić pozostałe kulki, tworząc misia. Z żurawiny bądź rodzynków (kroiłam je na małe kawałki) wykleić oczy i noski miśków. Na koniec bułeczki posmarować mlekiem. 

Bułeczki piec w temp. 180 stopni przez 15 minut.





Przepis pochodzi ze strony: bajkorada, zdjęcie ze strony: maniapieczenia



CIASTECZKA MAŚLANE




BUŁECZKI DYNIOWE



Składniki:

180 g puree z dyni hokkaido
450 g mąki pszennej
180 ml mleka
1 jajko
40 g roztopionego masła
50 g cukru
1/3 łyżeczki soli
25g drożdży w 
migdały  do ozdobienia bułek oraz cienki sznurek
 

CIASTO JOGURTOWE Z JABŁKAMI


Składniki:

2 duże jabłka

3 jajka

3/4 szklanki cukru

szczypta soli

1 łyżka cukru z wanilią

80 g rozpuszczonego masła

1 szklanka naturalnego jogurtu

300 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier puder z odrobina cynamonu do posypania ciasta


Sposób wykonania: 

1. Do miski wrzucić jajka i rozetrzeć je z cukrami na puszystą masę. Do utartych jajek dodać kolejno: szczyptę soli, jogurt i rozpuszczone masło. Całość dobrze wymieszać.


2. Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ponownie dobrze wymieszać, do połączenia składników. Dno formy, o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto. 


3. Jabłka umyć, przekroić na pół i wyciąć z nich gniazda nasienne. Następnie każdą połówkę pokroić w plasterki. Plasterki jabłek ułożyć na wierzchu ciasta, tworząc z nich jabłkową różyczkę. Jabłka delikatnie wcisnąć w ciasto, ale nie do samego dna.


4. Piec w temperaturze 180 stopni, około godziny. Gotowe ciasto wyjąć z formy, wystudzić na kratce i schłodzone posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu.

Przepis pochodzi ze strony: smaker.pl

---------------------------------


 GRUSZKI W KOSZULKACH


Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 -5 niedużych gruszek
  • rodzynki
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżeczek cukrru
Sposób przygotowania:


SZARLOTKA SYPANA


  1. 1 szklanka mąki pszennej.
  2. 1 szklanka cukru.
  3. 1 szklanka kaszy manny.
  4. 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia.
  5. 1,5 kg kwaśnych jabłek.
  6. 1 łyżeczka cynamonu.
  7. 170 g zimnego masła  


Sposób przygotowania:



DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI

Składniki na ciasto drożdżowe:

600 g mąki pszennej

21 g suchych drożdży ( lub 42 g świeżych)

20 g miodu

10 g cukru

2 jajka

250 g mleka

7 g soli

75 g miękkiego masła

Składniki na kruszonkę:

100 g mąki krupczatki

30 g cukru pudru

50 g miękkiego masła

Dodatkowo:

jagody lub inne owoce





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz