BUŁECZKI DYNIOWE W KUCHNI PEŁNEJ CUDÓW
Jesień to pora roku, w której królują różnego gatunku dynie. Można z nich robić piękne dekoracje, nie tylko na Halloween oraz smaczne i zdrowe potrawy. My do pieczenia drożdżowych bułeczek wykorzystaliśmy dynię hokkaido, która ma piękny pomarańczowy kolor i słodki, lekko orzechowy posmak.
Przepis na bułeczki ukryty był w kodzie QR, który odczytaliśmy za pomocą specjalnej aplikacji. Potem przystąpiliśmy do ich formowania, co wcale nie było takie łatwe, ale efekty starań były zupełnie niezłe. Nasze wypieki nie tylko zawierały puree dyniowe, ale swym kształtem przypominały małe dynie. W czasie wyrastania i pieczenia, zajmowaliśmy się obliczaniem, ile musielibyśmy mieć składników, by upiec 2 razy więcej bułeczek, a także o połowę mniej. Jedna z grup rozwiązywała halloweenowe sudoku, a druga "wyturlała" i narysowała swoją dynię. Po upieczeniu i uwolnieniu bułeczek ze sznurków mieliśmy wspaniałą ucztę. Bułeczki były pachnące, mięciutkie, żółciutkie i smakowały wybornie. Po prostu pycha ;-)
Więcej zdjęć z zajęć znajdziesz w galerii
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz